מה יעשה אדם כדי לבטל מעליו גזירות רעות?/הגאון רבי בן ציון מוצפי

בס"ד

*מה יעשה אדם כדי לבטל מעליו גזירות רעות?*/הגאון רבי בן ציון מוצפי

מאחר שאנו מתקרבים לראש השנה, הגמרא במסכת ראש השנה טז ע"ב עוסקת באפשרות לשנות את גזר הדין שנחתם על האדם באמצעות מספר פעולות רוחניות.
רבי יצחק מונה ארבעה דברים שיכולים לקרוע את גזר דינו של אדם: צדקה, צעקה (תפילה), שינוי שם ושינוי מעשה.

1. *צדקה*: נאמר "וצדקה תציל ממוות" (משלי י, ב). צדקה נחשבת לעוצמתית במיוחד, כיוון שהיא יכולה לבטל גזר דין קשה, אפילו אם נגזר מוות.

2. *צעקה*: תפילה היא דרך לשינוי המציאות, כפי שנאמר "ויצעקו אל ה' בצר להם" (תהילים קז, יג).

3. *שינוי שם*: שינוי שם מסמל שינוי זהות או גורל, כמו במקרה של שרה, ששמה שונה משרי לשרה כדי לסמל את השינוי במצבה (בראשית יז, טו).

4. *שינוי מעשה*: שינוי המעשה הוא תיקון דרכיו של האדם, כמו בדור אנשי נינווה שה' ראה את מעשיהם ותשובתם, ובכך נמנע מהם גזר הדין (יונה ג, י).

לפי המהרש"א, למרות שצדקה מופיעה ראשונה, היא מקבלת עדיפות מכיוון שיש לה כוח מיוחד לבטל גזר דין מוות. כשאתה נותן צדקה, עליך להיזהר למי אתה נותן. אם תיתן צדקה לאדם שאינו ראוי לכך, כמו עשיר שמתחזה לעני או אדם רשע, תזיק גם לו וגם לעצמך. כתוב בספר חסידים שהנותן צדקה לאנשים אלו, לא זו בלבד שלא יקבל על כך שכר, אלא ייענש על כך, כי עזר לאדם שמעשיו רעים.

אחד מצדיקי הדור נמנע מלתת צדקה לרמאים, ואפילו לימד את בניו לא לתת צדקה אלא אם כן הם בודקים היטב אם האדם שמקבל באמת ראוי לכך. עליך להבין שהצדקה אינה רק מעשה של נתינה פיזית, אלא גם מבחן של זהירות רוחנית.

תגובות

comments

Scroll to Top